Afbeelding

Bier en meer...

— Tue 25 Nov 2014 om 15:03

Het wordt een complexe dag vandaag die vrijwel alle facetten van mijn passies raakt.
Na een verkwikkende douche moeten vroeg op de ochtend er nog wat logistieke dingen voor mijn eerste passie de Balcken worden geregeld. Zaterdag wacht immers de presentatie van het nieuwe flesbier van de maand. De brouwer, Dennis Kort van Oldskool brewery, komt naar het eiland om zijn bier landelijk voor te stellen. Gelijk weer een leuke activiteit na onze lichte stijging bij de Cafe top 100. Een presentatie trouwens geregeld tijdens
ons gezamenlijke reis naar het jaarlijkse biersommelier-congres van het Diploma- Biersommelier Verband in Kelheim, bij de brouwerij van Schneider-Weisse.

Dus een persbericht, plaatje voor tapruiter opzoeken, en nog even nadenken over de hapjes bij dit nieuwe bier.
Altijd lastig iets te bedenken bij iets wat je nog niet kent. Het is een Imperial Brown Ale. Dan weet je dat je te maken hebt met een donker bruin bier met geroosterde tonen van geroosterd bruin brood, en deze brouwer gebruikt ook veel hop. Kruidige hopsoorten in dit geval. Dat geeft voor mij dan raakvlakken in de specerijen hoek. Het vruchtvlees van pompoen met tandoori kruiden en misschien ook wel een ingelegde makreel met bier-ale azijn, suiker en zoethout? Ondertussen nog even boodschappen doen voor het huishouden. Ik ben een avondje aan de vaste wal en mijn man moet natuurlijk wel wat te eten hebben.

De rest van de dag zal zich afspelen op de vaste wal.
Bootje 11 uur en dan een ritje naar Zoetermeer. Voor mij is naar de vaste wal gaan ook een soort van vakantie. Even weg van de alledaagse sleur, en op zoek naar nieuwe ervaringen. Ik combineer namelijk mijn vergaderactiviteiten vaak met bezoek aan musea, maar ook bierwinkels, nieuwe cafe’s die me het waard lijken om te bezoeken. Volgers op Facebook zullen dat misschien wel herkennen of zijn verbaasd dat ik al weer op reis ben. Maar de achterliggende grond is vaak dus een afspraak die er aan vooraf gaat. Daar loop ik niet mee te koop Mijn bestemming vandaag is om te beginnen Zoetermeer. Gemiddeld ben ik daar wel 20 tot 25 dagen per jaar.
Ik ben namelijk actieve vrijwilliger van de FNV Horecabond. Wat begon met ledenvergaderingen en CAO-commissies heeft geleid tot een aantal functies die ik namens die bond mag vervullen. Vrijwel alle vergaderingen daarvoor vinden dus in Zoetermeer plaats. Een van die jarenlange activiteiten is zitting hebben in de paritaire commissie HTV, van Kenwerk, die ik namens de FNV Horecabond vervul. Vandaag komt dat na ongeveer 10 jaar tot een einde. Door bezuinigingen verdwijnen de kenniscentra in het onderwijs. We hebben de afgelopen jaren de MBO opleidingen voor o.a. de horeca mede vormgegeven door de zogenaamde kwalificatie dossiers vast te stellen. Dat was een belangrijke taak bij de omvorming naar competentie gericht onderwijs. In samenspraak met collega’s uit onderwijs, en bedrijfsleven lesprogramma’s laten aansluiten bij de actualiteit maar ook zeker denken aan mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Sommige dossiers hebben een looptijd van 6 jaar, dus ook voorruit denken van belang.
Het leuke van deze club was ook dat iedereen ook nog met de dagelijkse praktijk van alle dag te maken had. Nu dat verdwijnt in een nieuwe organisatie zie je dat het weer een laag van beroepsbestuurders wordt. De verbinding met de werkvloer dreigt te verdwijnen. Het kenniscentrum Kenwerk zorgde ook voor de kwaliteit van de leerbedrijven. Ik ben benieuwd wie nu dat op zich gaat nemen. Een uniek systeem van erkende leerbedrijven, geschoolde leermeesters dreigt het onderspit te delven. Ik heb nog geen waarborging gezien om dit systeem in stand te houden. Een tijdperk van jarenlange samenwerking komt dan tot een einde. Er komt vast nog wel een feestelijke afronding, maar ik zal die collega’s, waarvan velen ook aan het hele proces hebben meegewerkt, zeker missen. Daarna op naar Amsterdam, we gaan logeren in het oude Volkskrant gebouw. Dat is inmiddels een hotel geworden, het Volkshotel. Mooi om te zien hoe van een kantoor een attractief hotel is gemaakt. Veel jonge mensen in de lounge, upbeat sfeer muziek, die je vrolijk stemt op een grauwe dag als dit. Na het inspecteren van kamer en bed, nog even wat eten, voordat we ons weer in het bierproeven storten. Dat is wel een van de dingen die ik in mijn horeca beroepsleven goed in de gaten probeer te houden. Op tijd en goed eten zodat je niet om ’s middags 5 uur na een biertje of twee al staat te tollen op je benen doordat je een lege maag hebt. Op de bovenste verdieping, van het hotel bevindt zich trouwens een mooie grote ruimte voor een koffie, een biertje en het eten. In het weekend zijn hier ook veel feestjes. Het uitzicht over heel Amsterdam is overdag al leuk, maar in de avond uitkijken over de verkeersaders van de stad, is toch echt wel een kosmopolitisch gevoel, en dat in Amsterdam.

Na de risotto met pompoen en kastanjes, dus op naar de de viering van 5 jaar Stibon. Stibon is een organisatie die is begonnen met het verzorgen van bieropleidingen in Nederland, nadat het biercertificaat van de SVH van het toneel was verdwenen. Op het hoofdkantoor van een van onze belangrijke bierhandelaars, BierenCo, verzamelen ongeveer 50 bierprofessionals. Sommigen van hen hebben, net als ik, inmiddels de titel van Internationaal Biersommelier.
De wereld is soms heel groot en soms heel klein op een dergelijke bijeenkomst. Ik was een van de eerste deelnemers aan het cursus aanbod nu 5 jaar geleden. Helaas was van hen niemand aanwezig dit keer. Gelukkig is mijn netwerk groot genoeg om me op deze gezellig middag te wentelen in het zien van vele bekenden uit de bierwereld. Er zijn brouwers, docenten van de Stibon, horecacollega’s, en er is natuurlijk weer wat te proeven. Een mooi stout bier van Duits & Lauret, dat twee jaar gerijpt heeft, en nog verschillende nieuwe flesbieren. Hier wordt mijn bierapp UNTAPPD weer blij van. Naast het “scoren” van bieren, kan je ze ook beschrijven en waarderen. Het leuke is dat je naar mate je meer toevoegt ook beloond wordt met “badges”. De moeite van het proberen waard.

Maar daar houd mijn dag niet op. Onder het motto “nu ik er toch ben” ook nog even het IDFA meepakken. Meestal schiet dit jaarlijkse documentairefestival erbij in door een drukke agenda. Maar film is ook een van mijn passies. Straks in januari dompel ik me weer voor misschien wel het 30ste jaar weer in het Filmfestival van Rotterdam. Dan zijn 5 films per dag zeker geen uitzondering. Maar vandaag dus een leuke ontspannende docu gezien over een Chinese talentenshow voor jongens “Superboys”. Een combinatie van talentshow, en een programma waarbij je opgesloten zit in een huis met z’n allen. Presteren met zang en dans en dan ook nog 24 uur per dag onder een vergrootglas liggen, dat is niet aan iedereen gegeven, blijk maar weer. Terugreizen zit er dan niet meer in als de docu is afgelopen vandaar een nachtje in de stad.

De volgende dag wacht immers de volgende klus in Zoetermeer namelijk. Dan zit ik in het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds, waarin ik samen met anderen toezicht houd op bestuur. Ook hier weer wat rustiger vaarwater na turbulente tijden van de financiële crisis. Het pensioenfonds heeft een mooie dekkingsgraad, de sociale partners konden ook weer over hun eigen grenzen heen stappen en kwamen op de valreep tot een pensioenakkoord, zodat ook de komende 5 jaar iedereen die in de horeca werkt een echt solidair, voor jong en oud, pensioen kan opbouwen.
Als ik dan weer op de boot zit naar huis aan het einde van de dag, is er weer de sensatie van het thuis komen, en daalt er na al die inspanningen en ervaringen weer een ander soort tevreden gevoel in.

Dirk Breedveld, 54 jaar, werkzaam bij de Twaalf Balcken, als zelfstandig biersommelier en actieve vrijwilliger en landelijk vertegenwoordiger(SVH/Kenwerk/PH&C) FNVHorecabond

Oproep: Tesselaar en ook een keer je dag delen? Meld je dan hier aan

'Dag Texel' is een initiatief van Veerder — denk verder, doe meer.

Dagtexel 2012

Magisch pootje over op de Roggesloot

— Mon 26 Sep 2016 om 10:10

“Mooi, zwart ijs! Dit is een kans uit duizenden!” Een paar mannen kijkt glunderend in de camera’s van Nieuwsuur. De blos op hun wangen is dieprood. Ze hebben hoge noren aan hun voeten en leggings aan. Normaal gesproken kan ik mannen in strak

>

Potje spinnen bij Stay Fit Texel

— Sun 02 Nov 2014 om 21:26

Onderweg naar huis van een potje spinnen bij Stay Fit Texel, steek ik via het schelpenpad door de weilanden naar de Pontweg. Halverwege het pad stop ik, doe ik mijn fietslampjes uit en kijk omhoog.

>

En dit is dan zomaar een dag uit mijn leven...

— Mon 25 Aug 2014 om 06:33

De scholen zijn weer begonnen, dus weer terug in het gareel, mijn zoon en dochter mochten deze week kennismaken met het voortgezet onderwijs. Dat dat heftig zou zijn voor ze had ik wel verwacht...

>

© Dag Texel 2019. Alle rechten voorbehouden.