Docentenstaking Utrecht 26 januari 2012

— Thu 26 Jan 2012 om 18:47

Staking 26 januari 2012

Vandaag: Landelijke staking van het onderwijzend personeel , vanwege de 1040-urennorm die minister Bijsterveld onder invloed van de PVV wil doorvoeren. Dit heeft grote consequenties voor de vakantiedagen en de rest van de vrije dagen van de docenten (met name de docenten die lesgeven aan de eerste en tweede klassen van het VO).


Buiten de 1040-urennorm vind ik het hoog tijd worden dat de andere maatregelen die de overheid in petto heeft voor het onderwijs zoals; de bezuinigingen in het speciaal onderwijs, dit kost 8000 banen en de invoering van een rentedragende lening i.p.v. de basisbeurs voor studenten flink onder de loep moeten worden genomen. Ik wil graag dat minister Bijsterveld alles in het werk stelt om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland te verbeteren, zonder de werkdruk en het papierwerk voor de docenten te verhogen. Dus zeker een reden om te gaan staken!

Dit moest mij eerst van het hart en nu volgt het relaas van de stakingsdag in Utrecht waaraan 26 collega’s van de OSG aan meededen.

We vertrokken, vandaag met de boot van tien uur. Ik realiseerde mij dat ik op een gewone donderdag al twee lesuren achter de rug heb op dit tijdstip, wat relaxed !
Het was gezellig om met collega’s op stap te zijn, het gezamenlijke doel -de actie- bracht ons in een jolige stemming en het was ook leuk om andere collega’s te zien dan die van je eigen team. (op de OSG zijn de docenten verdeeld in zes teams)

Ik was me er terdege van bewust dat ik in geen jaren gebruik had gemaakt van het openbaar vervoer. Het fenomeen, de OV-chipknip, werd door mij voor het eerst gebruikt, dus ik moest ook in- en uitchecken. Dat ging natuurkijk gepaard met de nodige onwetende klunzigheid, hetgeen tot grote hilariteit onder mijn collega’s leidde.
De trein die vertrok vanuit Den Helder was al tamelijk vol, doordat de collega’s van de scholen uit Den Helder goed vertegenwoordigd waren. Op het moment dat we in om 12.45 in Utrecht aankwamen zat de trein stampvol met leraren.
In de Jaarbeurs Hal was het druk, de hoeveelheid docenten, ik denk toch wel 10.000 was overweldigend. Voorzien van de nodigde gadgets; groene shawls en zakdoekjes van de AOB gingen we naar binnen. De groep werd direct door de drukte verspreid en een aantal collega’s heb ik dan ook de hele dag niet meer gezien.

Er speelde een band met swingende muziek. De toespraken daarna waren voor ons niet te verstaan, zelfs Harm Jan Edens niet, maar dat mocht de pret niet drukken, de sfeer was top. Zodra er een wave of yell voorbijkwam, deden we uitbundig mee. Ook al wisten we op dat moment niet waarover het ging, het was voor het goede doel. Bovendien kwam ik ook een paar oud-collega’s tegen, wat helemaal leuk was.

Een veel minder fijne ervaring was: de registratie. Als lid van de vakbond, kon je door jezelf te registreren een treinkaartje ontvangen voor de terugweg.
Dit had tot gevolg dat er een massa duwende en dringende mensen ontstond voor de stands van het AOB. Ik vond het claustrofobisch. Op een gegeven moment was ik omringd door mensen die allemaal groter waren dan ik, dat is als gegeven natuurlijk niet zo moeilijk (ik ben vrij klein), die niet voor-of achteruit gingen. Uiteindelijk wist ik een retourticket te bemachtigen en was het leed geleden.

Daarna zijn we met een groepje van vier docenten vrij snel naar huis gegaan, we wilden de drukte op het station in Utrecht en in de trein voor zijn.
Op het station aangekomen, bleek dat wij zeer zeker niet de enigen waren die dit hadden bedacht. In de trein kwamen we in contact met collega’s van andere scholen en de staking en natuurlijk de reden waarom werden uitgebreid besproken.
De treinreis verliep voorspoedig en we hadden de boot van 16.30 terug.

Ik hoop dat minister Bijsterveld en haar ambtenaren notie nemen van de staking van vandaag. Het is niet voor niets dat er zoveel mensen van de werkvloer zijn komen staken!
Het onderwijs van Nederland moet weer vernieuwend en inspirerend worden en dat wordt niet bereikt met een 1040-urennorm.

Groet ,

Renske van IJsseldijk, 47 jaar, Werkzaam als docent op de OSG De Hogeberg


Oproep: Tesselaar en ook een keer je dag delen? Meld je dan hier aan

'Dag Texel' is een initiatief van Veerder — denk verder, doe meer.

Dagtexel 2012

Wad'n woensdag

— Wed 25 Jan 2012 om 17:49

Weinig afspraken en toch vroeg uit de veren: dat belooft een relaxed dagje. Maar......... het loopt anders. Gisteren na 2 maanden storing, 8 vervangapparaten, 2 monteurs en honderden verspilde belminuten met de helpdesk dan toch eindelijk ook mijn p

>

Een dagje Texelpromotie in Hoofddorp

— Tue 24 Jan 2012 om 21:49

Dinsdag 06.45u eerste twitterberichtje van Martin Zeeman, de Oesterman, vandaag op stap met texeltours naar Hoofddorp met de VVV Texel, TexelWool, bierbrouwerij, Ecomare, MJM

>

De makkelijke maandag???

— Mon 23 Jan 2012 om 19:26

Weggooien is moeilijk, maar bewaren ook!! Dat ondervind ik nu aan den lijve doordat we overgestapt zijn op Apple. Wat is er aan de hand dan, dan is je probleem toch opgelost? Ja bijna, maar.... we hebben een harddisk met foto's en muziek, die deze Ap

>

© Dag Texel 2019. Alle rechten voorbehouden.