IJskoud op Texel

— Wed 01 Feb 2012 om 19:56

Hoe ziet een dag er uit voor mij die niet meer werkt in een betaalde baan? Want dat is met mij het geval: al ruim twintig jaar is het geleden dat ik opgehouden ben met in een full-time job te werken. Dat was drie en een half jaar voor de AOW-leeftijd; dat kon toen nog.
Als ik de stukken lees in 'Dag Texel' , van mensen die nog complete banen hebben, dan zie ik wel dat een dag van een gepensioneerde man een heel ander beeld vertoont.

Gisteren, dinsdag, was mijn verjaardag. Omdat onze kinderen allemaal druk zijn met hun werk en bovendien ook nog eens ver weg aan de overkant wonen, was een traditioneel feestje in de kring met vrienden en familie uitgesloten. Afgelopen zondag is mijn zoon die van allemaal het meest dichtbij woont (Heerhugowaard) met vrouw en kind op verjaarsbezoek gekomen. Als verjaarscadeau brachten ze voor mij mee de biografie van Steve Jobs, de onlangs overleden ceo van Apple. Een lijvig boek dat ik zeker zal gaan lezen.
De eigenlijke verjaardag gisteren verliep dus heel rustig. Veel vrienden, kinderen en andere familieleden hebben mij gefeliciteerd en nog veel jaren toegewenst per telefoon e-mail en per post, hartverwarmend allemaal!

Als ik thuis ben breng ik mijn dag voor het grootste deel door op mijn kamer aan de straatkant met twee dingen: studeren en muziek maken. Daarnaast lees ik veel, maar tv kijken doe ik maar heel beperkt. Het nieuws pluk ik bijna helemaal van het internet.
Dat studeren doe ik bij de Open Universiteit, dus voor het leeuwendeel thuis. Ik kan dan namelijk min of meer in mijn eigen tempo studeren en ik hoef maar een paar keer per maand naar Utrecht, naar het studiecentrum. Een half jaar geleden heb ik de bachelor-opleiding in de algemene cultuurwetenschappen tot een goed einde gebracht en nu ben ik begonnen met de vervolgopleiding die naar het master-diploma gaat leiden. Momenteel ben ik bezig met een cursus die heet: de negentiende-eeuwse roman. Die 19e eeuw heeft al heel lang mijn belangstelling; toen zijn er in de westerse wereld ingrijpende veranderingen geweest die te vergelijken zijn met de digitalisering van onze tijd. Vóór de zomer hoop ik het tentamen voor deze cursus te doen.
Daarnaast is muziek maken nog steeds voor mij een vaste dagelijkse bezigheid. Elke morgen oefen ik ongeveer een uur op het klavecimbel. Geregeld speel ik samen in Alkmaar met een paar blokfluitisten en nu ben ik aan het oefenen voor een workshop waarop ik binnenkort ga spelen.

Maar hoe was mijn dag verder nog met de temperatuur de hele dag onder nul. Ik begon met naar Den Burg te gaan. Iedere woensdag haalt een van ons beiden de groentetas op bij de winkel die nu Ecoplaza heet, maar in de veertien jaar dat wij hier op Texel wonen al diverse keren van naam is veranderd (o.a. de Vlier en De Natuurwinkel). Daarna naar de huisartspraktijk voor een verwijsbrief naar de oogarts in Alkmaar en nog wat boodschappen bij De Spar. 's Middags thuis gebleven omdat er iets met de dakpannen moest gebeuren. De snijdende oostenwind maakte het ook niet aantrekkelijk om naar buiten te gaan.

Ik hoop dat ik de vele jaren die mij gisteren op mijn (82ste) verjaardag zijn toegewenst nog op Texel zal doormaken; het is in ieder geval mijn vast plan.

Jacques van der Staak, 82 jaar, (vroeger notarieel jurist, nu Bachelor of Arts)

Oproep: Tesselaar en ook een keer je dag delen? Meld je dan hier aan

'Dag Texel' is een initiatief van Veerder — denk verder, doe meer.

Dagtexel 2012

Koud hè?

— Tue 31 Jan 2012 om 22:14

Vanmorgen om zeven uur werd ik, zoals elke doordeweekse ochtend, gewekt met het nieuws op radio 2. Half slaperig hoor ik aan hoe koud het vandaag 'wel niet' wordt en draai me dus nog maar een keer om. Ik heb zomaar het gevoel, dat de temperatuur op o

>

Maandag centraledienst

— Mon 30 Jan 2012 om 17:59

Normaal gesproken maak ik ’s ochtends een keuze uit alle taken die liggen te wachten. Da’s de luxe van het ondernemerschap, ik deel over het algemeen mijn eigen tijd in.

>

Laatste zondag voor vertrek

— Sun 29 Jan 2012 om 13:26

Vroeg wakker, (al weken) eerst een poosje uit het raam gekeken hoe het met onze vogels gaat. In de vroege ochtend zijn ze druk doende met eten, elkaar achterna zitten en ik dacht dat we nog maar 1 torteltje (duif) hadden maar het waren er wel 3. Voor

>

© Dag Texel 2019. Alle rechten voorbehouden.